Ervaringen van een zeer tevreden muzikale klant

“mij overkomt het niet . . . ”

Totdat je wel erg vaak “Wat zeg je?” begint te roepen en dan ontkom je niet aan zo’n gratis gehoortestje. Opgewekt vertellen ze dat je met dit resultaat wel goed zit bij de zorgverzekeraar. De K.N.O.-arts adviseert een gehoortoestel aan beide oren. Zijn bevindingen overhandig je een audicien en meldt bovendien dat je klavecimbel speelt en dat je het instrument regelmatig moet stemmen maar dat het steeds lastiger wordt. Vroeger deed je het op het gehoor maar nu afhankelijk van een stemapparaat. Je moet de zweving tussen de referentie-toon en de te stemmen toon goed kunnen horen want die moet worden bijgeregeld. Het bespelen gaat wel in het begin want je merkt niet zo dat je steeds minder hoge tonen hoort. Maar op den duur natuurlijk wel en dan is de authentieke klavecimbelklank er niet meer.

Een e-mailtje gewaagd aan Prof. Dr. Kramer, VUMC waarvan ik een Studium Generale lezing over gehoorproblematiek had gevolgd. Ze raadde een Audiologisch Centrum aan. Eerst maar op afspraak bij Van den Berg Hoortoestellen te Borger, de dichtstbijzijnde gehoorwinkel die Starkey producten levert.
De Starkey Muse i2400, speciaal voor muziek ontworpen. Toch lukte het niet. Te scherp, te hard en een soort vibrato zoals violisten sinds de 19e eeuw aan bijna elke toon menen te moeten toevoegen door de vinger snel over de snaar te rollen. De hulp van Starkey Nederland werd ingeroepen.

De accountmanager Dhr J. Douw zette een terugkoppelmechanisme af en het vibrato was verleden tijd. Maar de andere problemen bleven. Dit gaat zo niet lukken omdat elke instelling een “god-zegen-de-greep” blijft want het effect op het klavecimbel is in de winkel niet te controleren. Een huisbezoek zou de oplossing moeten zijn wat meteen door Van den Berg bij Starkey werd aangekaart hetgeen zonder problemen werd gehonoreerd. Thuis liet Dhr Douw zien dat het klavecimbelgeluid netjes in kaart kon worden gebracht en aan de hand van frequentie-grafieken de toestellen onvoorstelbaar nauwkeurig ingesteld kunnen worden. En dat is gebeurd op basis van mijn gehoorervaring tijdens het bespelen.

De gehoortoestellen zijn niet goedkoop maar je krijgt er ook wat voor: ik heb mijn klavecimbel terug! Bach klinkt weer als Bach. Dus helemaal gelukkig dankzij de zorg, de professie, de inzet, het plezier in het vak en de vaste overtuiging dat het met Starkey moet kunnen. Van den Berg Hoortoestellen en Starkey reuze bedankt!

Joop m Schipper, Tweede Exloërmond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *