Ons oor

Ons oor is een orgaan waarmee geluidsgolven worden opgevangen en wordt onderverdeeld in drie delen:

  • Het buitenoor, bestaande uit de oorschelp en de gehoorgang. Dit deel, dient om geluid naar het inwendige oor toe te leiden;
  • Het middenoor met de drie gehoorbeentjes: hamer aambeeld en stijgbeugel;
  • Het binnenoor, bestaande uit het slakkenhuis en gehoor- en evenwichtszenuw.

Buitenoor

  • Buitenoor (oorschelp). Dit is het gedeelte van het oor dat we kunnen zien. De oorschelp vangt het geluid op en kanaliseert het in de gehoorgang.
  • Gehoorgang. In de gehoorgang wordt oorsmeer geproduceerd. Het oorsmeer vormt een beschermende laag en helpt om het oor schoon te houden.
  • Trommelvlies. Het trommelvlies dankt zijn naam aan het feit dat het net zo werkt als het vel op een trommel. Het gaat trillen als het geraakt wordt door geluidsgolven.

Middenoor

Het middenoor bestaat voornamelijk uit een holle ruimte. De 3 botjes waaruit de keten bestaat, zijn de kleinste in het hele lichaam. De hamer (4) is gehecht aan het trommelvlies. Het middelste botje heet aambeeld (5) en het laatste botje is de stijgbeugel (6). De stijgbeugel is aan het ovale venster gehecht – een membraan dat het slakkenhuis afsluit.
Geluidstrillingen die het trommelvlies raken, worden versterkt door de keten van gehoorbeentjes die als een zuiger bewegen.
(7) Buis van Eustachius. Deze buis loopt van het middenoor naar de achterkant van de keelholte en dient om de druk aan weerszijden van het trommelvlies gelijk te houden. Ongelijke luchtdruk zorgt voor het “verstopte” gevoel dat men kan krijgen bij een rit door de bergen of aan boord van een vliegtuig. Als de buis van Eustachius opengaat, voelt u een plop doordat de druk zich hersteld. Uw oor voelt dan weer “normaal”.

Binnenoor

(8) Evenwichts-(halfcirkelvormige)kanalen. De halfcirkelvormige kanalen in het oor zijn een onderdeel van het evenwichtsorgaan van het lichaam. Het systeem bevat gevoelige cellen die informatie doorgeven over de positie en de beweging van het hoofd.

(9) De cochlea heeft de vorm van een slakkenhuis en bevat het gehoorzintuig. Het is omgeven door het slaapbeen, het hardste bot in de schedel. De anatomie van het slakkenhuis is erg ingewikkeld en de werking van dit fantastische orgaan is nog altijd niet helemaal duidelijk. Het slakkenhuis heeft 2,5 omwentelingen en bevat 3 met vloeistof gevulde compartimenten die worden gescheiden door het membraan van Reisner en het basilair membraan.